Boldmotivation

Boldtræning       

Fordele ved bold: Den skaber tempo, man kan belønne på afstand

Ulemper ved bold: Den kan stresse hunden

Bold skal bruges med omtanke

Byttedrift: Ved boldmotivation arbejder vi med hundens byttedrift – nærmere betegnet dens jagt- og kampinstinkt. Hunden forsøger at fange byttet for derefter at slå det ihjel. Derfor skal man afpasse legen efter både race og det enkelte individ. En dominant og selvsikker hund skal ikke have lov til at vinde byttet så ofte som en mindre selvsikker hund. Det er hele tiden føreren, som skal være lederen i legen.

Nogle racer er nemmere at tænde på en bold end andre, fordi byttedrift ligger mere naturligt til dem. Men hvis man grundlægger legen fra hvalp, vil de fleste racer synes, det er rigtig sjovt.

Trækkeleg: De fleste har oplevet, at en hvalp kaster sig over et kært stykke legetøj, hopper og tramper på det for derefter at ruske det voldsomt, indtil det er “slået ihjel”. Det er faktisk begyndelsen til boldmotivation, og man begynder altid at indlære den første spæde start, når man får hvalpen hjem i otte ugers alderen. Man sætter sig på knæ foran hvalpen med en blød tennissok med en knude på. Så kører man sokken – helt nede på gulvet eller græsset – med inciterende bevægelser så den bevæger sig som for eksempel en mus – foran hvalpen. De fleste hvalpe vil nu forsøge at fange sokken. Så snart hvalpen har fanget sokken leger man en lille trækkeleg med den. Ikke særlig voldsomt – husk det er en lille hvalp. Lad hurtigt hvalpen vinde sokken og lok den derefter hen til dig igen, så I kan lave endnu en trækkeleg. Nogle hvalpe vil løbe væk med byttet, men det skal den ikke have mulighed for. Husk at boldmotivation er en fælles leg med både dig og hvalpen som deltagere. Så hvis hvalpen vil løbe væk med byttet, skal du sætte en let line på den, så du ligeså stille og roligt kan lokke/trække hvalpen tilbage til dig igen, mens du med glad stemme opfordrer den til at komme hen til dig for at lege.

Lad hvalpen vinde: Når man leger trækkeleg, er det vigtigt, at hvalpen får lov til at vinde byttet. Det er ingen sag for dig at vinde hver gang, for du er jo stadig den stærkeste. Dine børn vil heller ikke synes, det er sjovt at spille Sorteper med dig, hvis det er dig, der vinder hver gang! Men efterhånden som hunden bliver mere og mere tændt på trækkelegen skal du vurdere, hvor ofte du skal vinde legen, og hvor ofte hunden får sejren. Husk igen, at de dominante hunde ikke skal vinde nær så ofte som de mindre dominante! Leg kun i ganske kort tid ad gangen og stop, inden hvalpen mister interessen for byttet. Hvalpe bliver hurtigt trætte og mister interessen. Når du vil stoppe legen, skal du ikke give en Slip-kommando. Forhold dig fuldstændig passivt, så hvalpen slipper sokken af sig selv, eller tag stille og roligt sokken ud af hvalpens mund. Ingen vold eller tvang. Og så lige en vigtig detalje: Hver eneste gang du stopper legen for denne gang, skal du befæste hvalpens lyst til at holde fast i byttet næste gang, I leger. Det gør du ved, at du holder hvalpen i halsbåndet (naturligvis et fast halsbånd, som ikke kan kvæle), mens du bevæger sokken som en mus foran hvalpen (husk at det altid foregår helt nede på jorden, hvor mus vil bevæge sig). Når hvalpen er allermest ivrig efter at få fat i byttet igen, lader du det “hoppe” op i din lomme, hvorefter du ignorerer hvalpen og går væk. Den sjove leg med dig er slut! Husk også, at jeres fælles legetøj aldrig må være frit tilgængeligt for hvalpen. Sokken ”hopper” først ud af lommen igen, når I næste gang skal lege sammen. Når hvalpen bliver lidt ældre, sørger jeg også for, at den ikke i dagligdagen har fri adgang til legetøj. Interessen for at lege en fælles leg med dig er ikke nær så stor, hvis den dagen lang har mulighed for at belønne sig selv.

Næste trin: Når hvalpen er blevet god til at lege trækkeleg med dig, kan du begynde at kaste sokken. I starten ikke længere væk end en halv meters penge, men dog så langt, at hvalpen skal flytte sig efter den. Husk stadig at have den lille line på den, så den ikke får lejlighed til at løbe væk med byttet og belønne sig selv. Det er legen med dig, der er det sjove!

Efterhånden som hvalpen bliver lidt ældre, og den har fattet, at det er sjovt at lege med dig, kan du rejse dig op – stadig med hvalpen i line. Det er en god idé at investere i en ca. 1 ½ – 2 meter lang line af for eksempel sejlertov i bomuld uden generende D-ringe. Når du har kastet sokken et lille stykke væk – inden for linens rækkevidde – bevæger du dig baglæns, mens du lokker hunden hen til dig med glad stemme og kropssprog. Du kan evt. hjælpe lidt til ved at give hvalpen lidt små, blide nyk i linen – endelig ikke hårdt, men udelukkende opmuntrende. Når hvalpen afleverer sokken til din hånd, leger I trækkeleg, som du lader hunden vinde, hvorefter du igen bevæger dig baglæns o.s.v. Alt efter hundens motivation gentager I dette nogle gange, inden du vinder byttet. Husk detaljen med at køre hunden op på byttet, inden det forsvinder i din lomme. Og lær din hund, at den skal aflevere byttet til din hånd, så du ikke får ondt i ryggen af at bukke dig efter det på jorden hver gang.

Voksne hunde:

Man bruger altid sokken i lang tid, inden man introducerer hunden for en bold med en snor i. Det er vigtigt, at der er en snor i bolden, for at I kan lege trækkelegen. Mange hunde starter med at tage fat i snoren i stedet for bolden, men det er uden betydning. Husk også på, at hvalpe er ømme i gummerne, mens de skifter tænder. Begynd ikke med at kaste bolden/sokken for langt væk, før hunden kommer tilbage til dig med byttet hver eneste gang. 

Animer den altid, så den synes, det er det sjoveste i verden at komme ”hjem” til dig for at lege med byttet.

Man kan anvende samme metode til at lære en voksen hund boldmotivation. Men det kan kræve lidt mere tålmodighed – alt efter race og individ.

God fornøjelse!